Når livet sætter dig på prøve – som pårørende

Når diagnose/sygdom/stress rammer familien og nærmeste pårørende

Kender du til den følelse af magtesløshed, når en diagnose rammer et familiemedlem? Uanset om det er et barn, en partner eller et andet nærtstående, så rammer det hele familien. ‍‍‍

Forældre står ofte med en ekstra byrde, hvor det gælder om at finde ressourcer til at hjælpe både barnet og sig selv. Spørgsmålene hober sig op, mens man navigerer i et kaos af udredning, diagnose og støtte.

Et råd: Husk på, at når jeres barn gør/siger noget, der gør det svært for jer. Så er det “diagnosen” og ikke jeres barn I skal blive irriteret/frustreret på.

Husk at I ikke er alene! Både børn, forældre og søskende kan rammes af stress i denne svære tid. Det er derfor afgørende at prioritere jeres eget velvære. ‍

 

Stressfaktorer for pårørende:

  • Usikkerhed og bekymring: At vente på diagnoser, behandlingsplaner og prognoser kan skabe en langvarig tilstand af usikkerhed og bekymring, der tærer på både mentale og fysiske ressourcer.
  • Ansvar og praktiske opgaver: Pårørende påtager sig ofte et stort ansvar for praktiske opgaver, såsom sygepleje, koordinering af behandlinger, kommunikation med sundhedspersonale og håndtering af administrative gøremål. Dette kan føre til overbelastning og tidsmangel.
  • Følelsesmæssig belastning: At håndtere et sygt familiemedlems humørsvingninger, smerte og frustrationer kan være følelsesmæssigt drænende. Pårørende kan opleve skyldfølelse, sorg, vrede og magtesløshed.
  • Forandringer i hverdagen: Sygdom kan medføre store forandringer i familiens dynamik og hverdag. Pårørende skal ofte tilpasse sig nye rutiner, prioritere omsorgsopgaver og håndtere begrænsninger i den syges funktionsniveau.
  • Forsømmelse af eget velvære: I travlheden med at støtte den syge kan man nemt glemme at prioritere sig selv. Pårørende risikerer at blive udmattede, nedtonede og udsatte for sygdom, hvis de ikke tager sig tid til hvile, afslapning og egen pleje.

 

Her er 3 anbefalinger til at passe på dig selv:

  • Tag pauser fra udredning/diagnose.Lav noget helt andet. Gå en tur i naturen, meditér eller hyg jer sammen som familie.
  • Søg støtte: Tal med en ven, et familiemedlem eller en professionel stressrådgiver. Der findes også onlinegrupper og fora for pårørende.

 

Husk at du ikke kan være der for andre, hvis du ikke passer på dig selv. ❤️

En svær tid kan føles uoverskuelig og kræve ekstra kræfter fra alle i familien. ‍‍‍

 

Men hvordan passer vi bedst på hinanden? Her er 3 gode råd:

  • Kommunikation er nøglen: Tal åbent og ærligt med hinanden om jeres tanker, følelser og behov. Vær lyttende og støttende. ️
  • Del ansvaret: Fordel opgaver og pligter i hjemmet, så alle kan bidrage og undgå overbelastning.
  • Prioriter pauser: Planlæg tid til afslapning og hyggelige stunder sammen. Det kan være en gåtur i naturen, en filmaften eller bare en kop te på terrassen. ‍

 

Husk, at små handlinger kan gøre en stor forskel! ❤️ Det gælder både dig som pårørende eller dig som er ven til en pårørende.

Del gerne link til bloggen med andre, der kan have brug for støtte eller viden omkring det at være pårørende! Der er andre relevante indlæg her på bloggen. Har du fx læst dette indlæg: “Når diagnosen rammer de nærmeste”? Ellers find den lige her

 

Pårørende til personer med diagnose eller stress. Få hjælp hos din Psykoterapeut i Nordsjælland Eva Arentoft

Flere artikler