Stress i virksomheder

Uhyggeligt mange har stress

Hvert år koster stress de danske arbejdspladser hele 16,4 milliarder kroner. De tabte arbejdstimer på grund af sygefravær svarer til 37.335 fuldtidsstillinger (kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø NFA). På årsplan går der ca. 61,9 millioner arbejdstimer tabt på grund af de sygemeldinger der sættes i forbindelse med stress.

Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at antallet af personer med høj score (dvs. alvorlige stress symptomer) på stresstrappen* er steget med 8,5 procentpoint bare fra 2010 til 2021.

Det gælder derfor om at få skabt trygge og mental sundhed på arbejdspladser, hvor ansatte, der selv mærker stress eller bemærker en kollega/chef, der måske har stress, tør italesætte det. Så I sammen opfanger det, før det bliver til en sygemelding.

På arbejdspladsen er det vigtigt, at den enkelte leder har tjek på om medarbejderne, fx

  • svarer kompetencerne til opgavernes sværhedsgrad?
  • Trives medarbejderne i måden der arbejdes på? 
  • Følges indflydelse og ansvar altid ad?

 

Måske jeres medarbejdere i virksomheden spænder bredt generationsmæssigt. Det kan i nogle tilfælde skabe konflikter, og her kan ledelsen være opmærksom på fællesskaber, mentorordninger og deslige for at skabe et miljø, hvor vi lærer af hinanden og lytter til hinanden, med hvad vi hver især bringer med af erfaring og viden.

Der er al mulig grund til at tage sine forholdsregler hvad angår stresshåndtering. 

Hvis én af jeres medarbejdere er sygemeldt eller skal sygemeldes kan personen tilmeldes et stressforløb hos mig.

Kendetegn ved en stresset kollega

Nogle af de typiske kendetegn er fx ulyst, hukommelsesbesvær, flere fejl, kort lunte/irritabel, flere sygedage end normalt m.fl. Det er forskelligt fra person til person, hvilke signaler, der viser sig mest tydeligt ved stress.

Hvis en kollega eller medarbejder, der ellers altid er engageret og motiveret, pludselig er usamarbejdsvillig, kritisk eller imod forandringer eller hvor kollegaen har fået ny funktion uden at kompetencerne medfølger kan der opstå flere fejl end ellers. I disse tilfælde skal man i ledelsen være ekstra obs og undgå eventuel overbelastning eller stress.

Som gode kollegaer og i et trygt arbejdsmiljø er det en god ting, at vi holder øje med og tager vare på hinanden. Hvis du tror, din kollega muligvis har stress så spørg ind til den kollega, bemærk om kollegaen gennemgår livsforandrende ting i livet (skilsmisse, pasning af terminal familie, mistrivsel hos deres børn og lignende) eller læg mærke til om din kollega begynder mere ofte, at melde fra til de ting og mennesker, der giver vedkommende energi (sport, socialt eller andet) for at nå fx deadlines/opgaver. 

Stressniveau

Er du brændt helt ud? Har du ignoreret dine krops signaler for længe?

Din krop har råbt højt, og nu er du her. Men det behøver ikke være sådan. Stress kommer ofte snigende, men når den først har taget fat, kan det være svært at slukke for alarmerne. Har du nået det røde område på stress-termometeret? Så er det tid til at handle nu. Sammen kan vi finde en vej tilbage til balance og overskud.

Du har en ubalance et eller flere steder, hvor vi kan arbejde sammen om at finde nye måder at handle på, så du fremover finder en sundere adfærd i forhold til enten job, relationer eller i visse livssituationer. Vi finder frem til årsager, sammenhænge og jeg hjælper dig til at få dit stressniveau ned til gult/grønt niveau igen.

Stresstermometer

Så “rød” i termometer er dér, hvor alarmklokkerne bimler og bamler og du skal besøge egen læge og få aftalt en sygemelding for en given periode. Tal med din læge, om det er en god ide at kontakte en stressrådgiver og få hjælp til at komme igennem forløbet, hvor du får nye sunde strategier og redskaber, der hjælper dig bedre og styrket igennem.

Orange: Du er stærkt overbelastet. Det er vigtigt, at du tager de indledende skridt til bedring ved at opsøge egen læge med henblik på enten en delvis- eller fuld sygemelding for en periode. Din situation kræver nye og sunde strategier for at komme igennem denne tid. Det vil jeg gerne hjælpe dig med.

Gul: Du har travlt og måske du er inde i en periode med en kortvarig stress periode, hvor du lever på et spark af høj adrenalin. Pas på det ikke bliver din “nye normal” at have så travlt og mange ting at se til. Det kan være glidebanen til orange, hvis du ikke stopper op og husker at holde PAUSER og passe på dig selv.

Få nye sunde strategier og redskaber, der kan hjælpe dig bedre og styrket gennem stressforløbet.

Måske tænker du: “Det kan jeg da selv klare”. Men fordi du ikke har haft den fornødne viden, været opmærksom på kroppens signaler og ikke kendt til årsager -sammenhænge er det nu blevet mere alvorligt. Så investér i dig selv og få det mentalt godt igen.

Vil du gerne i fremtiden lære at mærke de første signaler og vide, hvordan du bedst tackler situationerne og dermed undgå utallige stress-sygemeldinger i fremtiden? Så er jeg klar til at hjælpe dig.

Stresstermometer er beskyttet af ophavsret til Eva Arentoft